Hızlı Okuma Teknikleri ve Kaçınılması Gerekenler
Kabul edelim, günümüz dünyasında birkaç dakikalık çekimin kölesiyiz ve iş ya da okul için gerekli olmadıkça fazla okuma yapmıyoruz. Yine de bir kitabın sayfaları arasında kaybolmak ya da gerçek bir makaleden bir parça bilgi öğrenmek de bunun yerini tutar. Pek çok insan okuma alışkanlığını kaybettiği için yavaş okur. İşte bu yüzden okumaktan bıktı. Hızlı okuma teknikleri burada devreye giriyor.
Hızlı okuma teknikleri aslında uygulayabileceğiniz küçük ipuçlarından ve kaçınmanız gereken bazı alışkanlıklardan oluşuyor. Hızlı okumak için ne yapılır sorusunun ne yazık ki hap gibi bir cevabı yok ama zamanla okuma hızınızı ikiye katlayacak bazı taktikler var. Gelin hızlı okuma teknikleri nelerdir, hangi alışkanlıklardan vazgeçmelisiniz?Tüm detayları görelim.
Hızlı okuma için kaçınılması gereken alışkanlıklar:
- Okuduklarınızı seslendirmeyin.
- Kelime kelime okumayın.
- Aynı yeri defalarca okumayın.
- Dış faktörleri en aza indirin.
Okuduğunuzu söylemeyin:
Pek çok insan dudaklarını oynatmasa veya yüksek sesle okumasa da farkında olmadan seslendirme yapar. Yani okunan metin beyinde yeniden seslendirilir. Bu, metnin aslında iki kez okunduğu anlamına gelir. Bu alışkanlık kişinin okuma hızını yarı yarıya düşürür. Sırf bu alışkanlıktan kurtulmak için bazı okuma egzersizleri yapmalı ve içeriden konuşmama alıştırması yapmalısınız. Bu, bir kez fark edildiğinde yeterli eğitimle kolayca bırakılabilen bir alışkanlıktır.
Kelime kelime okumayın:
Evet bir metinde kelimeler kendi anlamlarına gelebilir ama genel olarak baktığımızda o kelimelerden oluşan cümlenin en anlamlı cümle olduğunu görürüz. Öte yandan, birçok insan kelime kelime okurken çok yavaş okur ve bunları zihinlerinde birleştirmeye çalışır. Yerine Başlamak için, bir blokta iki veya üç kelimeyi okumaya çalışın. Zamanla, bir cümlenin tamamını algılayabileceksiniz. Ayrıca okuma blokları, birden fazla kelimeyi seslendirmek çok daha zor olduğundan, içsel seslendirme alışkanlığını köreltmek için etkili bir yöntemdir.
Aynı yeri tekrar tekrar okumayın:
Elbette kimse hızlı okumaya çalışırken metnin en çok anlattığı şeyi kaçırmak istemez. Aslında değerli olan hızlı okurken anlamaktır. Özellikle hızlı okuma eğitimine ilk başladığınızda. bazen bir kelimenin atlandığını fark edersin, geri dön ve tekrar oku. Ancak bu tüm akışı bozar ve bazen tüm sayfayı yeniden okumanız gerekir. Zamanla geçecek bir alışkanlık olsa da ilk başlarda elinize bir kalem alıp keçeli kalem olarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde, hiçbir kelimeyi kaçırmazsınız. Ama dikkat edin, kalemin sizi yavaşlatmasına izin vermeyin, yüzünüze oturtun.
Dış faktörleri en aza indirin:
Pek çok insan kitap okurken, televizyon açıkken ya da bir kafenin ortasında gürültünün ortasındayken arkada müzik açar. Hızlı ve etkili bir okuma yapmak istiyorsanız bunların her biri hızımızı yavaşlattığı gibi aynı zamanda okuduğumuzu anlamamızı da bozar. bu nedenle yapmak Dış etkenlerin minimum olduğu bir ortamda okumak gerekiyor.“Müziksiz okuyamam” alışkanlığını bir an önce bırakmak gerekiyor çünkü müzik sözsüz müzik değilse en büyük dikkat dağıtıcı şeylerden biridir.
Kolayca uygulayabileceğiniz hızlı okuma teknikleri ve ipuçları:
- Göz hareketlerinizi verimli kullanın.
- Metne bir bütün olarak yaklaşın.
- Hızınızı kendinize göre ayarlayın.
- Çok fazla oku.
- Yeni kelimeler öğren.
- Uzun süreli okuma alıştırmaları yapın.
- Metne taktiksel olarak yaklaşın.
Göz hareketlerinizi verimli kullanın:
Çoğu zaman gözlerimizi biraz hafife alır ve sadece bir kelimeye veya bir satıra odaklanmak için kullanırız. Ancak okurken gözlerimiz yaklaşık 4 cm net bir şekilde görebilir. 4 cm, ortalama beş kelime, bazen tam bir cümle anlamına gelir. Tek bir noktaya odaklanmak yerine gözümüzün gördüğü alanın tamamını okursak çok daha hızlı okuyabiliriz. Üstelik bu alan, göz hareketlerimizi verimli kullanırsak tıpkı otobanda giderken gördüğümüz şeritler gibi metnin tamamını hızlı bir şekilde görmemizi sağlıyor.
Metne bir bütün olarak yaklaşın:
Bir metne baktığımızda kelimelerden, cümlelerden ve paragraflardan oluştuğunu görürüz. Bazı metinlerde, öğeler ve kalın kelimeler içeren listeler vardır. Okurken kelime veya satır odaklı yaklaşırsak okuma hızımız oldukça düşer. Bunun yerine metne bir bütün olarak yaklaşmalı ve Öncelikle bütüne bakmalı ve formu kavramalıyız.Şu anda bütün bir sayfayı okuduğumu düşünmek yerine bütünün parçalarını okuduğumuzu fark ettiğimizde okuma hızımız artacaktır.
Hızınızı kendinize göre ayarlayın:
Ortalama bir insanın dakikada yaklaşık 250 kelime okuduğu iddia edilmektedir. Yani bir sayfa yaklaşık 2 dakikada okunuyor. Tabii bu oldukça düşük bir hız. Dakikada 500 kelimeye çıkartabilirsiniz ama hiçbir şey anlayamazsınız. Çünkü Adım adım gitmelisin. Kronometre ile ölçmenize gerek yok ama önce o cümleyi sonra o paragrafı hızlı bir şekilde okumaya çalışın. Muhtemelen uzun süre yüzünüzü dakikada sadece birkaç kelime artıracaksınız, ancak bu artışın kalıcı bir hızlı okuma alışkanlığına dönüşeceğinden emin olabilirsiniz.
Çok okumak:
Eminiz ki bu yazıyı okuyan birçok kişi sınav dönemi başladığı için ya da iş yerinde yoğun bir okuma yapmak istediği için hızlı okuma tekniklerini merak ediyordur. Ne yazık ki, bu teknikler birkaç günde hızlı okumanızı sağlamaz. Okumayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Tıpkı bir kası ne kadar çok kullanırsak, o kadar çok verim elde ettiğimiz gibi, Ne kadar çok okursak, o kadar hızlı okuruz. Aslında anlatmış olduğumuz bu alıştırmaları günlük olarak uygulamanız gerektiğini düşünürsek sistematik bir okuma alışkanlığı kazanmamak için hiçbir nedeniniz yok.
Yeni kelimeler öğren:
Bu durum aslında düzenli okuma alışkanlığı ile aşılabilecek bir durum ama en değerlisi okuduğunu çeşitlendirmek. Sürekli benzer temaya sahip metinleri okursanız, her zaman birebir kelimelerle karşılaşırsınız. ve bu nedenle yeni bir metin türünü okurken yeni kelimeler öğrenemeyeceğiniz için tökezleyebilirsiniz. Zevk almasanız bile en azından eğitim sırasında farklı türde metinler okursanız kelime dağarcığınız genişler ve bilmediğiniz bir kelimeyi görerek okuma hızınızı düşürmek zorunda kalmazsınız.
Uzun süreli okuma egzersizleri yapın:
Düzenli okuma alışkanlığını bir egzersiz olarak düşünürsek, uzun okumalar bir maratondan ibarettir. Tabii ki, her zaman uzun okumalar yapmanıza gerek yok, ancak Sınav ve benzeri dönemlerde saatlerce okuma ihtiyacı duyabilirsiniz. Yumurta kapıya çarpmadan bu durumlara hazır olmak için zaman zaman sınırlarınızı zorlayın ve normal okuma sürenizden çok daha uzun süre okuyun. Bu sayede hem zihniniz uzun okuma süreçlerine alışacak hem de saatlerce hızlı okumanın ardından kısa okumalar size çocuk oyuncağı gibi gelecektir.
Metne taktiksel olarak yaklaşın:
Bu teknik aslında kendi hazırladığınız metinler için geçerlidir. Örneğin, bir toplantıda veya derste daha sonra okumak için notlar alırsınız. Bu notları en basit cümlelerle, kolay okunan kümeler halinde, koyu renklerle vs. hazırlarsanız çok daha hızlı okuyup anlayacaksınız. Ezberlemek istediğiniz bir metin varsaBu tekniği kullanabilirsiniz.
Hızlı okumak için ne yapmalıyım diyenlere En etkili hızlı okuma tekniklerinden ve kaçınmaları gereken alışkanlıklardan bahsettik. Roma bir günde inşa edilmedi. Bu nedenle sabırlı olun ve bu egzersizleri günlük olarak uygulayın. Emin olun farkı kısa sürede göreceksiniz.